IS0/TS 16949 OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
IS0/TS 16949 OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO/TS 16949 adından da anlaşılacağı gibi bir teknik spesifikasyondur. İlk yayınlanış tarihi 1999 yılındadır. Bundan önce QS 9000, EAQF 94, VDA, ANFIA gibi sadece otomotiv sektörü için hazırlanmış klavuzlar kullanılmaktaydı ve bu dokümanlara göre kuruluşlar belgelenebilirlerdi. ISO 9001 standardının 2000 yılında revize edilmesiyle birlikte ISO/TS spesifikasyonunun da uyumlu hale getirilme ihtiyacı doğdu. IATF( International Automotive Task Force)’in ve ISO(International Organisation for Standardisation)’nun önderliğinde bu spesifikasyon 2002 yılında revize edilerek devreye alındı. Japon Otomotiv ciler Birliğinin (JAMA) bu spesifikasyonu tanımasıyla birlikte kullanılırlığı arttı.
Bu spesifikasyonun uygulama alanı;
• Üretim malzemeleri
• Üretim veya servis parçaları
• Isıl işlem, boyama, kaplama, polisaj gibi hizmetler sunan
ve otomotivdeki tedarik zincirinde çalışan kuruluşlarla sınırlıdır.
ISO/TS 16949 üç ana felsefe üzerine oluşturulmuştur;
Sürekli iyileştirme
Hata önleme
Değişim ve firenin azaltılması
Bu spesifikasyonun istekleri incelendiği zaman görülecektir ki yukarıdaki üç noktadan en az biri veya birkaçı istenmektedir.
Kuruluşların ISO/TS 16949’a göre sistem kurarlarken sadece ellerine bu spesifikasyonu alıp yöntemler belirlemeleri yeterli olmayacaktır. ISO/TS 16949’un en önemli gerekliliklerinden bir tanesi de “Müşteri Özel İstekleri” dir. ISO/TS 16949’da müşteri ve onun özel istekleri daima ön plandadır. Bundan dolayıdır ki kuruluşlar daima müşterileriyle iletişim halinde olmalılar.
Kuruluşlar ISO/TS 16949’a göre sistem kurarken zaman zaman hataya düşebiliyorlar. Bunlardan en önemlisi müşteriyle olan iletişim eksikliği. Çünkü spesifikasyona baktığımız zaman kuruluşların ürün kalite planlaması, parça onay prosesini çalıştırmaları veya ölçüm sistemi analiz çalışmalarının yapılması gibi müşteri isteklere cevap vermeleri gerekiyor. Oysa bu çalışmaları yaparken hangi referansa göre bunları yapmaları gerektiğini müşterileriyle paylaşmıyorlar. Bunun sonucunda da müşterinin istemediği veya farklı referansa göre işlem yapmak gibi hatalar oluşabiliyor.
Yine bu çalışmalar esnasında dikkat edilmesi gereken husurlardan bir tanesi de sevkıyat performansı, kalite performansı (ppm), müşteri uyarıları ve müşteri duruşları. Bu dört parametredeki takiplerin sıkı sıkıya tutulması ve takip edilmesi gerekiyor. Tabii ki bu parametrelerin sadece takip edilmesi yeterli olmayıp müşteri hedefleriyle uyumlu olması bekleniyor.
ISO/TS 16949 spesifikasyonu “Otomotiv Sektörü İçin Proses Yaklaşımı”nı öngörür. Kuruluşların müşteri odaklı, destek ve yönetsel proseslerini belirlemeleri ve bu doğrultuda çalışmaları kendilerinin işlerini kolaylaştıracaktır.
Bir cevap yazın