kosgeb destek
KOSGEB nedir?
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı),ülkemizdeki KOBİ’lerin rekabet seviyesinin artırılması ve KOBİ’lerin ihracat, Ar-Ge, kurumsallaşma vb. konularda kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla, ülkemizdeki KOBİ’lerin küresel pazarda söz sahibi olmasını sağlayan, KOBİ ve girişimcilik politikalarının belirlenmesinde etkin, dünyada örnek alınan kuruluş olmak vizyonuyla ve KOBİ’lerin rekabet güçlerini geliştirmeye ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik nitelikli hizmet ve destekler sunarak, KOBİ’lerin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını artırmak misyonuyla 3624 sayılı Kanunla 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuştur.
KOSGEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olup, tüzel kişiliğe haizdir.
KOSGEP, KOSKEB, KOSGEP diye telaffuz edilse de, asıl adı KOSGEB’tir.
KOSGEB destekleriKOSGEB’e nasıl kayıt olunur?
KOSGEB’e kayıt olmak için KOSGEB Anasayfasında yer alan “E-KOBİ” menüsünden KOSGEB veritabanına kayıt olmak gerekmektedir. Daha sonra “KOSGEB’e İlk Başvuru” seçeneğine tıklayarak KOSGEB veritabanına kayıt olabilirsiniz.
KOSGEB Başkanlığına, 27 Ocak 2015 Tarihli ve 29249 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Ait Atama Kararı ile Milli Piyango İdaresi Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve Eski Genel Müdürü Recep Biçer atanmıştır.
KOSGEB’e nasıl ulaşabilirim?
KOSGEB Merkez Binası Ankara’da Mamak’ta bulunmaktadır. KOSGEB hakkında sorularınız için 444 1 567 (KOS) numaralı çağrı merkezini arayabilir, aynı zamanda KOSGEB birimleri sayfasında yer alan haritadan kendinize en yakın birimin irtibat bilgilerine erişebilirsiniz.
KOSGEB desteklerine nasıl başvurulur?
KOSGEB desteklerine başvurmak için öncelike KOSGEB veritabanına kayıt olmak gerekmektedir. KOSGEB veritabanına kayıt olduktan sonra işletmenin KOBİ olup olmadığının belirlenebilmesi için KOBİ beyannamesi doldurulmalıdır.
Doldurulan beyanname KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edildikten sonra, istediğiniz KOSGEB desteklerine,kredilerine veya hibelerine başvuru yapabilirsiniz.
KOSGEB desteklenen sektörler nelerdir?
KOSGEB tarafından bir çok sektör desteklenmektedir. KOSGEB desteklenen sektörlerine ulaşmak için, KOSGEB desteklenen sektörler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
KOBİ nedir, nasıl KOBİ olunur?
KOBİ’ler, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dahil olduğu bir sınıf/gruptur.
Türkiye’de KOBİ tanımı:
Mikro ölçekli işletmeler: Çalışan personel sayısı 10’dan az olan ve yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilanço toplamı 1.000.000 TL’den az olan işletmeler bu gruba dahildir.
Küçük ölçekli işletmeler: Çalışan personel sayısı 50’den az olan ve yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilanço toplamı 8.000.000 TL’den az olan işletmeler bu gruba dahildir.
Orta ölçekli işletmeler: Çalışan personel sayısı 250’den az olan ve yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilanço toplamı 40.000.000 TL’den az olan işletmeler bu gruba dahildir.
KOSGEB sadece KOBİ’lere mi finansman sağlıyor?
Hayır. KOSGEB, girişimci adaylarına da finansman sağlıyor. Girişimci adayları eğitimden geçip, projesini hazırladıktan sonra 30.000 TL’ye kadar hibe, 70.000 TL’ye kadar da kredi yardımı veriyor. Detayları Girişimcilik Destek Programı sayfasından öğrenebilirsiniz.
KOSGEB başvuru şartları nedir? KOSGEB kredi başvuru nasıl yapılır? KOSGEB kredisi nasıl alınır? KOSGEB kredi şartları nelerdir?
KOSGEB kredi vermemekte, yatırım, ihracat yapmak ve işletme sermayesi için kredi alacak KOBİ’lerin faiz/kar payı ve komisyon vb. masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılamaktadır. (Bknz. Kredi Faiz Desteği)
KOBİ’ler, Türkiye’de faaliyette bulunan kamu bankaları, özel bankalar ve katılım bankalarından alacağı kredilerin faiz vb. masraflarının karşılanması amacıyla bu programa başvurabilir.
Kredi Faiz Desteğinin dışında her yıl farklı öncelik alanlarına göre de çeşitli programlar açılmaktadır.
Kredi faizi/kar payı vb. masrafların karşılanmasını amaçlayan KOSGEB kredileri 2009 yılında, E-Bilişim Kredisi, Kayıtlı Eleman İstihdamı Kredisi, Kobi İhracat Kredisi, Gıda Sektörü Makine/Teçhizat şeklinde gerçekleşmiştir.
KOSGEB kredileri 2010 yılında, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi, İhracat Kredisi Programı şeklinde gerçekleşmiştir.
KOSGEB kredilerden 2011 yılında da 100.000 işletmenin yararlanacağı açıklanmıştır. Yeni pakette üst limitinin 50.000 TL olacağı ve bu programdan hiç yararlanmayan KOBİ’lerin KOSGEB kredi faiz desteğinden yararlanacağı duyurulmuştur.
2012 yılında KOSGEB tarafından herhangi bir kredi programı uygulanmamıştır.
KOSGEB destekleri 2013 yılında da devam etmektedir.
KOSGEB projeleri nedir? KOSGEB proje hazırlama nasıl yapılır?
KOSGEB projelerini hazırlamak için öncelikle iş planı ve fizibilite konularına hakim olmanız gerekmektedir. KOSGEB proje hazırlama süreci araştırma ve iş fikrinizi hayata geçirme amacıyla size ışık tutacak bir strateji haritası gibi düşünülebilir. KOSGEB projesi hazırlamak üzere piyasada bir çok danışmanlık firması bulunmakta olup, internette de bir çok KOSGEB proje örneği bulabilirsiniz.
Bir cevap yazın